Przemysłowa kuchnia na indukcję, jak powszechnie wiadomo jest jednym z najważniejszych elementów w każdym profesjonalnym lokalu gastronomicznym. Bez porządnej kuchenki indukcyjnej bardzo trudno jest wyobrazić sobie pracę nie tylko w dużej restauracji, ale również w stosunkowo niewielkich bistro i minibarach. Gastronomiczna kuchenka indukcyjna jest w chwili obecnej największą alternatywą dla tradycyjnych kuchenek gazowych, dlatego też warto dowiedzieć się o niej nieco więcej.
Jakie są największe zalety indukcji?
Gastronomiczna kuchenka indukcyjna jest bardzo łatwa w utrzymaniu czystości, dlatego też tak wiele osób decyduje się na jej zakup. Zachowanie higieny ma bardzo duże znaczenie nie tylko w lokalach gastronomicznych, ale również w domowych kuchniach. Warto wspomnieć także o tym, że przemysłowa kuchnia na indukcję jest zdecydowanie bardziej efektywna niż modele gazowe. Nowoczesna technologia indukcji opiera się na tzw. zjawisku indukcji elektromagnetycznej, a dokładniej mówiąc na bezpośrednim przekazywaniu ciepła ze źródła do naczynia. W dużej mierze to właśnie dzięki tej technologii, nawet 80% energii przetwarzanych jest w ciepło. Kuchenka indukcyjna przypadnie do gustu tym osobom, które chcą znacząco obniżyć rachunki za energię elektryczną.
Dlaczego warto?
Przemysłowa kuchnia na indukcję wbrew pozorom jest bardzo prosta i bezpieczna w codziennym użytkowaniu. Dzięki temu, że nie ma bezpośredniego źródła ognia, to można ograniczyć ryzyko oparzeń i przypadkowych przypaleń. W wielu lokalach gastronomicznych w kuchni panuje stresująca atmosfera, dlatego też warto postawić na sprzęt, dzięki któremu można ograniczyć ryzyko wypadków do minimum.
Jakie największe wady?
Gastronomiczna kuchenka indukcyjna ma oczywiście nie tylko same zalety, ale również kilka wad, o których należy zawsze pamiętać. Dla wielu osób największym minusem jest oczywiście dość wysoka cena, ale na szczęście sytuacja ta szybko się zmienia. Problemem może okazać się także konieczność korzystania ze specjalnych naczyń. Poznaj kuchenki tutaj: https://gastronet24.pl/12770-indukcyjne