Żadna kuchnia nie może nie być wyposażona w odpowiednie formy do pieczenia. Nie jest tu jednak tylko mowa o małych foremkach do babeczek, lecz również do znacznie większych i okazalszych ciast. W jakie zatem formy do pieczenia powinna się wyposażyć każda mistrzyni i mistrz domowej kuchni?
Foremki aluminiowe
Blachy aluminiowe czy też małe foremki do babeczek wykonane z aluminium, to jeden z najczęściej wykorzystywanych akcesoriów w każdej kuchni. Nic dziwnego, są stosunkowo łatwe i wygodne codziennym używaniu, a także dość dobrze się w nich piecze. Niestety obarczone są również wadami takim jak częste przywieranie wypieków do ścianek, a także często ulegają rdzy.Z blachami aluminiowymi trzeba obchodzić się ostrożnie. Piekąc ciasta czy chleb należy odpowiednio natłuścić ścianki, należy również unikać ostrych narzędzi by nie porysować jej powierzchni.
Szkło żaroodporne
Jeśli jednak, zamiast ciast chcemy również piec mięsa i różnego rodzaju zapiekanki, to nie będzie do tego zadania lepszego naczynia i formy, niż wersji żaroodpornej. Choć najlepiej nadaje się ona właśnie do różnego rodzaju mięs, to jednak rewelacyjnie sprawdzi się również w przypadku pieczenia tzw. mokrych ciast, jakimi są np. jabłecznik lub sernik.
Silikonowe foremki
Każda kuchnia powinna być wyposażona w silikonowe formy do pieczenia Polmarkus. Nie tylko są one bardzo wygodne w codziennym używaniu, a także bardzo uniwersalne, ponieważ można je również wykorzystywać jako foremki do lodów, lecz również są niezwykle ładne i estetyczne. Z tego powodu z całą pewnością przypadną do gustu najmłodszym, którzy z wielką chęcią będą w niej piekli słodkie ciasteczka i inne drobne wypieki. Jest to forma, która jest nieco droższa niż zwykłe papierowe foremki, lecz warto wydać nieco więcej i mieć bardzo dobrej jakości produkt.