Kiełbasa sucha to jeden z wyrobów mięsnych. Produkt ten stanowi idealną przekąskę oraz charakteryzuje się bogactwem smaków i aromatów.
Czym jest kiełbasa?
Kiełbasa cienka jest to produkt, w którym można znaleźć zmielone mięso wraz z różnego rodzaju dodatkami. Wśród nich można wymienić głównie aromatyczne zioła oraz przyprawy. Tradycyjnie każda kiełbasa była wykonywana z solonego mięsa wieprzowego, jednak w obecnych czasach kiełbasy wykonywane są także z innych rodzajów mięs, takich jak kurczak czy indyk, a nawet dziczyzna. Kiełbasa wtłaczana jest do osłonki, która najczęściej wykonywana jest z tworzyw sztucznych, ale może także występować w formie naturalnej. Następnie jest ona konserwowana poprzez wykorzystanie jednego z różnego rodzaju sposobów. Wśród nich można w szczególności wymienić wędzenie, suszenie, a także sparzenie wrzątkiem. Kiełbasy najlepiej smakują, jeśli zostają przygotowane zgodnie z tradycyjną recepturą. Charakteryzują się wtedy bogatym smakiem oraz aromatem. Ich smak zależy w dużej mierze od rodzaju i jakości mięsa, które zostały wykorzystane podczas produkcji.
Rodzaje kiełbasy
W obecnym asortymencie sklepów można znaleźć różne rodzaje kiełbasy. Wśród nich wyróżnia się w szczególności kiełbasy trwałe, półtrwałe oraz nietrwałe. Jest to podział ze względu na ich trwałość. Kiełbasy trwałe zawierają do 36% i są to takie kiełbasy jak kiełbasa sucha myśliwska czy kabanosy. Kiełbasy półtrwałe zawierają od 36% do 56% wody i można wśród nich wymienić na przykład kiełbasę polską lub jałowcową. Natomiast kiełbasy nietrwałe zawierają od 56% do 72% wody i są to takie kiełbasy jak biała lub śląska. Kiełbasy można również podzielić ze względu na stopień ich rozdrobnienia. Wśród nich można wymienić kiełbasy homogenizowane, drobno rozdrobnione, średnio rozdrobnione oraz mocno rozdrobnione. Wybór kiełbasy zależy przede wszystkim od preferencji klienta, ponieważ każdy posiada swój gust w tym zakresie. Z całą pewnością każdy wybierze taką, która będzie mu najbardziej odpowiadała.