Taborety grzewcze

taboret-gazowy-400x400x350

Taborety grzewcze znajdują od niedawna zastosowanie w przemyśle gastronomicznym. Są to urządzenia gazowe lub elektryczne, które zaczęły wypierać kuchnie gastronomiczne.

Ich konstrukcja przypomina taboret klasyczny, co pozwala bez trudu na wpasowanie urządzenia do konkretnego lokalu gastronomicznego. Są dwa rodzaje tych urządzeń.

Taboret gazowy

taboret-gazowy-400x400x350Taborety gazowe są zrobione ze stali nierdzewnej, co pomaga je utrzymać w czystości. Jak wiadomo, higiena w lokalu gastronomicznym jest to podstawa, a więc taka konstrukcja i materiał, z którego je wykonano, to wielki atut.

Taborety gazowe są różnej wielkości. Najmniejsze posiadają jeden palnik, a te większe nawet cztery. Palniki są kilkukomorowe, dzięki czemu dno garnka jest równomiernie podgrzewane, proces gotowania jest dużo szybszy, a potrawa nie przywiera do dna.

Taboret gazowy posiada zawór, który umożliwia odcięcie gazu. Jest to więc urządzenie, które jest bezpieczne w użytkowaniu.

Taboret elektryczny

Taboret grzewczy, który jest zasilany prądem, to urządzenie, które sprawdzi się w każdej kuchni. Jego konstrukcja jest podobna do konstrukcji taboretu gazowego i materiał, z którego go wykonano, to także stal nierdzewna.

Taborety elektryczne posiadają płyty do podgrzewania potraw. Tu także są dostępne wersje większe i mniejsze, mogące mieć jedną lub kilka płyt grzewczych.

Zalety taboretów grzewczych

Przede wszystkim są to urządzenia, które z łatwością można dopasować nawet do niewielkiej powierzchni lokalu gastronomicznego.

Dzięki dużej powierzchni grzewczej, można przygotować potrawę w bardzo dużym, nawet 100-litrowym garnku.

Ich konstrukcja i materiał z którego są wykonane, zapewnia możliwość łatwego utrzymania ich czystości.

Taborety grzewcze są przeważnie dość niskie, co umożliwia bezproblemowe wstawianie na nie i zdejmowanie z nich ciężkich garnków.