Dobrze wyposażona kuchnia to marzenie każdego profesjonalnego i domowego kucharza. W niej wszystkie potrzebne narzędzia są zawsze pod ręką. Nie powinno zabraknąć wśród jej sprzętów tasaka kuchennego. To spory nóż, który można wykorzystać na wiele różnych sposobów, nawet jeśli właściciel kuchni zupełnie zrezygnował z podawania potraw mięsnych.
Do czego najczęściej wykorzystuje się tasak kuchenny?
Tasak kuchenny to duży, szeroki nóż o charakterystycznym, prostokątnym kształcie. Tak zbudowany przedmiot sprawia, że można działać na siekane czy krojone produkty z dużą siłą i precyzyjnie. Spora klinga ułatwia kontrolowanie nacisku, a ostre ostrze radzi sobie świetnie z różnego rodzaju składnikami. Tradycyjnie tasak jest podczas gotowania wykorzystany do:
- siekania warzyw,
- rozdzielania tuszy mięsa,
- krojenia kości,
- oddzielania kości i tłuszczu do mięsa,
- obrabiania ryb.
Tasak kojarzy się głównie z pracą z mięsem, ale ten nóż wykorzystuje się także przy gotowaniu warzyw, bo łatwo za jego pomocą sieka się je na drogę kawałki.
Do jakich prac w kuchni można wykorzystywać tasak kuchenny?
Krojenie czy siekanie to tylko jeden ze sposobów, w jaki można wykorzystać tasak kuchenny. To narzędzie można posłużyć także do rozgniatania. Porządne noże z mocnymi ostrzami doskonale nadają się do miażdżenia czosnku czy ziół. Przed wykorzystaniem ich w taki sposób warto sprawdzić, czy zostały wykonane z mocnych materiałów, takich jak stal nierdzewna albo porcelana. Gorszej jakości tasaki mogą się złamać.
Właściciel dobrze wyposażonej kuchni powinien zaopatrywać się w noże, w tym w tasak kuchenny, najwyższej jakości. Profesjonalni, działający od lat na rynku producenci wiedzą, jak wyważyć ostrze i klingę w taki sposób, żeby spełniały swoje zadanie przez lata. Nie należy kupować narzędzi używanych czy połamanych. Ich naprawa i naostrzenie jest możliwe, ale pracując z nimi nigdy nie będzie można na nich polegać. Dlatego zawsze należy wybierać noże nowe, produkowane z wysokiej jakości materiałów i wytrzymałe.