Deska do ciasta jest powszechnie stosowana w przemyśle cukierniczym oraz piekarniczym, ale czy przyda się również gospodyni domowej? Z czego jest zrobiona i jak można wykorzystać deskę pod ciasto? Na te pytania odpowiadamy w poniższym artykule.
- Do czego wykorzystywana jest deska do ciasta?
- Z czego zrobiona jest deska pod ciasto?
Do czego wykorzystywana jest deska do ciasta?
Deska pod ciasto (https://sklep.polmarkus.com.pl/deski-pod-ciasto) ułatwia przygotowywanie wypieków i zachowanie czystości w miejscu pracy. Wykorzystywana jest także podczas transportu (aby zabezpieczyć wypieki przed uszkodzeniem) i do przechowywania ciast. Deskę o mniejszych wymiarach można wykorzystywać również w domu, np. zamiast talerza bądź patery.
Z czego zrobiona jest deska pod ciasto?
Deskę do ciasta wykonuje się najczęściej z liściastej sklejki o grubości około 5 milimetrów. Dzięki temu jest ona wytrzymała, sztywna i odporna na zabrudzenia. Deska ma kształt prostokąta, a jej krawędzie są szlifowane, co zwiększa komfort jej użytkowania. Rozmiary desek do ciasta wykorzystywanych w przemyśle cukierniczym oraz piekarniczym są dostosowane do przygotowywania, transportu oraz przechowywania większej ilości wypieków.
Deskę pod ciasto wykorzystuje się głównie w przemyśle, jednak może być ona przydatna także w domu. Drewniana podkładka o większym rozmiarze może zastąpić stolnicę, natomiast ta mniejsza nada się do podania ciasta. W tym wypadku warto zdecydować się na model o opływowym kształcie albo obrotowy, co jeszcze bardziej zwiększy walory estetyczne ułożonego na niej wypieku.