Formy do ciasta silikonowe mogą być używane nie tylko do pieczenia wszelkiego rodzaju ciast, babeczek i ciastek, ale także do robienia czekoladek. W silikonowych formach do pieczenia można również piec potrawy obiadowe.
Zalety form silikonowych
Dużym plusem silikonowych foremek do pieczenia jest to, że ciasto udaje się bez uprzedniego smarowania formy. Wyciągnięcie ciasta jest łatwe dzięki elastycznej powierzchni, którą można wcisnąć palcami. Kolejnym atutem foremek silikonowych jest fakt, że prawie żadne resztki ciasta nie pozostają przyklejone, dzięki czemu czyszczenie odbywa się bez wysiłku. Niektóre formy silikonowe do ciasta można również zgniatać i przechowywać w ten sposób oszczędzając miejsce, gdy nie są potrzebne przez jakiś czas.
Prawidłowo pielęgnowane foremki silikonowe do pieczenia stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych foremek do pieczenia. Wady powstają tylko w przypadku niewłaściwego użytkowania i stosowania, a także zakupu towarów o niskiej jakości.
Foremki silikonowe do pieczenia – wady
Jednak silikonowa foremka do ciast ma nie tylko zalety. W przypadku tradycyjnych foremek do pieczenia, zwłaszcza foremek z powłoką emaliowaną, efekt pieczenia jest o wiele bardziej chrupiący. Ciasta pieczone w formach silikonowych mają zwykle raczej miękką powierzchnię, wyraźne kontury nie są tak dobrze rozpoznawalne.
Wysoka elastyczność formy może okazać się wadą w przypadku delikatnych ciast. W takim wypadku może się ono odkształcić. Silikon, podobnie jak tradycyjne materiały, jest trwałym materiałem.