Kimchi to prawdziwy przysmak kuchni koreańskiej, który znajduje swoich miłośników również w Polsce. Przepis na prawdziwe kimchi jest przekazywany z pokolenia na pokolenie, dlatego potrzeba nieco wprawy i odpowiednich składników, by udało się uzyskać charakterystyczny smak. Niezbędna jest odpowiednia przyprawa do kimchi (sprawdź tutaj), a także zachowanie odpowiednich proporcji jej dodawania.
Kimchi – czym właściwie jest i jak je przyrządzić?
Kimchi to potocznie mówiąc kiszone warzywa, które wymagają zastosowania odpowiedniej przyprawy i dodatków wedle uznania. Kuchnia koreańska wyróżnia około 100 różnych przepisów na to danie, którego podstawę stanowi kapusta pekińska, por, marchewka czy czosnek. W kimchi może znaleźć się także cebula, imbir, jabłka czy nawet owoce morza. Kimchi przyrządza się krojąc kapustę pekińską na paski i zalewając ją osoloną wodą na około 60 minut. W międzyczasie należy przygotować kleik ryżowy, do którego dodaje się pozostałe składniki oraz specjalną przyprawę do kimchi (mieszanka ostrej papryki, soli, sosu sojowego, cukru). Po dokładnym odciśnięciu kapusty należy pokryć ją pastą i pozostawić w zamkniętym pojemniku na 2-3 dni. Po tym czasie kimchi można przełożyć do lodówki – nadaje się do spożycia.
Dlaczego warto jeść kimchi?
Kimchi to danie proste w przygotowaniu, a do tego bogate w dobroczynny dla układu pokarmowego błonnik oraz bakterie kwasu mlekowego. Wspomagają trawienie i regulują pracę jelit, dzięki czemu poprawia się przemiana materii. Kimchi to również bogate źródło witamin z grupy B. Niestety – nie każdy może jeść kimchi bez ograniczeń. Danie nie jest polecane dla osób, które cierpią na wrzody żołądka, refluks czy zespół jelita drażliwego. Kimchi może bowiem podrażniać wrażliwy układ pokarmowy z powodu dużej zawartości chili, ostrej papryki, czosnku czy imbiru.