Jak upiec domowy chleb?

Pieczenie chleba choć na pierwszy rzut oka wydaje się trudne, wcale takie nie jest. Każdy może sam upiec chleb, nawet jeśli nigdy tego nie robił. Ta umiejętność przyda się szczególnie w momencie, gdy w domu braknie chleba i z jakiegoś powodu nie będzie można go kupić. Potrzebne są tylko odpowiednie składniki oraz forma do pieczenia chleba.

Składniki do pieczenia chleba

Do upieczenia domowego chleba wystarczy mąka oraz drożdże lub zakwas. Oprócz tego potrzebna będzie także sól, ciepła woda i dodatki w postaci różnych ziaren – słonecznika, siemienia lnianego czy pestek dyni. Osobie początkującej wystarczą nawet suche drożdże lub suchy zakwas. Z drożdży i ciepłej wody trzeba najpierw zrobić zaczyn i poczekać aż podrośnie. Następnie wystarczy dodać go do mąki i wyrobić ciasto. Wszystko oczywiście zależy od rodzaju chleba i przepisu. Później ciasto trzeba odstawić do wyrośnięcia, a następnie uformować chleb, włożyć do formy i upiec.

Forma do pieczenia chleba

Do upieczenia chleba wystarczy nawet zwykła, uniwersalna keksówka. Jednak należy pamiętać, że metalowe formy nie nadają się do pieczenia chleba na zakwasie z powodu wchodzenia zakwasu w reakcję z metalem z formy. Świetnie jednak sprawdzi się forma silikonowa, szklane naczynie żaroodporne, naczynie ceramiczne lub forma ze stali nierdzewnej. Trzeba jednak pamiętać, aby w przypadku form silikonowych czy ze stali nierdzewnej nie kroić chleba w formie. Stal niestety łatwo zarysować, a silikon przeciąć. Nie każda forma nadaje się też do pieczenia chleba na zakwasie.

Formy do pieczenia chleba dostępne na stronie Polmarkus.