Każdy amator domowych wypieków doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak trudne jest wykonanie np.babki. Cała trudność polega oczywiście na fakcie, że jest to ciasto dość delikatne, które bez trudu można zniszczyć, wyjmują je z foremki. Klasyczna aluminiowa forma do babki często bowiem powoduje przywieranie ciasta. Nic więc dziwnego, że coraz częściej wykorzystywana jest silikonowa foremka na babke.
Zalety silikonowej foremki
Forma na babkę, która wykonana jest z silikonu, pod wieloma względami różni się od tego, jak działa i jak sprawuje się klasyczna wersja zrobiona z aluminium. Przede wszystkim wiedzieć trzeba to, że nie ma w jej przypadku ryzyka, że ciasto będzie przylegało do ścianek. Nie trzeba więc stosować papieru do pieczenia, czy też masła lub oleju. Kolejną niezwykle dużą zaletą jest zajmowanie o wiele mniej miejsca w szufladzie przez taką formę. Jest ona bowiem elastyczna i daje się bez większych kłopotów zwinąć nawet w rulon. Silikonowe foremki to także znaczne ułatwienie mycia. Dzięki temu, że ciasto nie przywiera do ścianek, często wystarczy tylko taką formę do babki przetrzeć szmatką, aby była idealnie czysta. Ostatecznie można ją umyć w zmywarce.
Czy są jakieś wady?
Formy do babek wykonanych z silikonu bez wątpienia mają naprawdę wiele zalet. Jak jednak wygląda kwestia wad? Czy jakieś są?
Oprócz tego, że taka foremka kosztuje o wiele więcej niż konkurencyjne rozwiązania, to na uwadze trzeba jeszcze mieć to, że w przypadku tańszych modeli w jedzeniu może zostać delikatnie wyczuwalny posmak silikonu.