Susze owocowe są dostępne dla konsumentów przez cały rok. Ich ogromną zaletą jest to, że pysznie smakują oraz są słodkie i sycące. I co najważniejsze posiadają w swoim składzie cenne witaminy i minerały, które mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie.
Zdrowotne właściwości suszonych owoców
Suszone owoce dodają mnóstwo energii oraz zawierają w swym składzie cenne dla zdrowia wartości odżywcze. Nie posiadają one tłuszczu oraz są bardzo bogaty w cenny dla układu trawiennego błonnik.
Regularne spożywanie suszonych owoców wpływa bardzo pozytywnie na samopoczucie oraz zapobiega powstawaniu wielu groźnych schorzeń.
Suszone śliwki i daktyle a ich dobroczynny wpływ na zdrowie
Do najpopularniejszych suszonych owoców zalicza się bez wątpienia śliwki. Są one bardzo bogate w żelazo i fosfor oraz zawierają cenną dla zdrowia witaminę A. Ponadto są bogate w błonnik, który zapobiega powstawaniu zaparciom.
Do często spożywanych owoców należą też suszone daktyle.
Są one doskonałym wyborem dla tych osób, które prowadzą aktywny tryb życia. Jeśli zostaną spożyte przed treningiem, to wówczas dodają mnóstwo siły, witalności oraz energii.
Suszone morele i figi a dobre zdrowie
Pośród wielu suszonych owoców ogromną popularnością cieszą się także morele. Owoce te zawierają sporą ilość potasu, dzięki czemu regulują ciśnienie krwi. Ponadto zawierają w swym składzie witaminy A, C, PP oraz B.
Z kolei suszone figi to owoce o zbawiennym działaniu na układ pokarmowy, nerwowy oraz sercowo -naczyniowy. Są one bogate w wapń dzięki czemu wpływają bardzo korzystnie na stan uzębienia oraz kości. Ponadto zawierają dużą ilość błonnika, który reguluje pracę jelit.
Owocowe susze można spożywać jako słodką przekąskę lub dodawać do różnorodnych deserów.