Torty urodzinowe to prawdziwe dzieła sztuki – są nie tylko smaczne, ale często również niezwykle efektowne pod względem wizualnym. Intensywne kolory nadają ciastu i kremom barwniki spożywcze. To dzięki nim arcydzieło cukiernicze zachwyca wszystkimi kolorami tęczy.
Barwniki do ciast – co trzeba o nich wiedzieć
Najczęściej są całkowicie naturalnymi produktami, które pozyskuje się, m.in. z różnego rodzaju roślin. Jednak dużą część barwników spożywczych stanowią także te pozyskiwane w sposób syntetyczny – są one całkowicie bezpieczne, ale należy stosować je zgodnie z zaleceniami producenta. Warto się także upewnić, że posiadają odpowiedni certyfikat gwarantujący ich jakość. Produkty te nie wpływają na smak i zapach dań, a jedynie nadają im pożądany kolor.
W jakiej postaci?
Barwnik spożywczy najczęściej ma postać żelu, proszku lub sprayu. Żelowe barwniki świetnie sprawdzą się w przypadku kremów czy lukrów, w przypadku których należy uważać z dodatkiem wody. Te w formie proszku należy rozpuścić w niewielkiej ilości wody, tłuszczu lub alkoholu, a następnie dodać do przygotowywanej, surowej masy na ciasto czy biszkopt. Używa się tylko niedużej ilości produktu. Użycie barwnika do ciast w formie sprayu to najczęściej już końcowe dekorowanie, których efektem ma być kolor metaliczny czy perłowy cukrowych elementów dekoracji.
Zastosowanie
Zastosowanie barwnika spożywczego może być dużo szersze i nie ograniczać się tylko do wyrobów cukierniczych – wszystko zależy od wyobraźni i pomysłowości pasjonata kuchennych rewolucji.