Łopata do pizzy jest niezbędna w pizzerii, ale może się również przydać w domu. Osoby lubiące jeść pizzę powinny przemyśleć jej zakup, ponieważ to niezwykle funkcjonalne oraz przydatne narzędzie w kuchni.
Bezpieczne wyjmowanie pizzy z pieca
To właśnie dzięki łopacie można bezpiecznie wkładać oraz wyjmować pizzę z pieca bez ryzyka poparzenia się. Jest to gadżet, bez którego ciężko sobie wyobrazić jakikolwiek lokal gastronomiczny. Warto dodać, że za profesjonalne drewniane łopaty do pizzy trzeba zapłacić nawet kilka tysięcy złotych, jednak na początek wystarczy podstawowa za kilkadziesiąt złotych. Chodzi o to, żeby nauczyć się wyjmować pizzę z pieca, ponieważ na samym początku może się to wydawać nieco ciężkie. Wystarczy jednak regularny trening, żeby zobaczyć pierwsze efekty.
Wybór łopaty do pizzy
Łopata do pizzy może być drewniana lub metalowa. Drewno jest zdecydowanie bardziej popularne, ponieważ nie ma wpływu na smak placka. Głównym celem osób początkujących powinno być wyposażenie się w łopatę prostokątną prostą w obsłudze. W najlepszych pizzeriach używa się drewna do opalania pieca, dlatego zadaniem obsługi przed otwarciem lokalu jest nagrzanie go do odpowiedniej temperatury. Trzeba też pamiętać, że wszelkie opóźnienia działają w gastronomii na niekorzyść właścicieli, dlatego zepsucie placka podczas wyciągania z pieca może być naprawdę kosztowne. Podsumowując, dostępne są łopaty drewniane oraz metalowe w różnych kształtach. W sklepach bez większych problemów można znaleźć zarówno bardzo małe, jak i bardzo duże łopaty. Najlepiej kupić taką, która będzie odpowiadała twoim potrzebom i wymaganiom. Sekretem smacznej pizzy jest nie tylko odpowiednia receptura, ale również świeże składniki i doświadczony kucharz. Kluczowe są też akcesoria, takie jak łopaty do pizzy. Dzięki łopacie jest możliwe zachowanie formy i kształtu placka wyciąganego z pieca. Rozmiar powinien być dopasowany do wielkości wypieku.