Drobiowe wędliny to źródło pełnowartościowego białka

wedlina

Choć wszędzie się słyszy, że wędliny nie należą do najzdrowszych produktów, to każdemu zdarza się je kupować i wciąż są jednym z najpopularniejszych składników kanapek do pracy czy szkoły. Razem z dodatkiem masła, świeżej bułki, sałaty i innych ulubionych warzyw, jest zdrowym drugim śniadaniem. I raczej nie szybko coś się w tej kwestii zmieni.

Jak wybrać dobrej jakości wędlinę?

Wędlina jest przede wszystkim źródłem białka, więc jej głównym składnikiem powinno być mięso, czyli źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Wszystko oczywiście zależy od osobistych preferencji, ale wędliny drobiowe są zdecydowanie chudsze i zdrowsze od tych wieprzowych, ponieważ zawierają dużo mnie tłuszczu. Lepiej więc wybierać chude jak na przykład wędlina gotowany kurczak czy indyk. Przy wyborze tego typu wędliny warto zajrzeć na skład, który zawsze umieszczony jest na opakowaniu. Jeśli wędlina gotowany kurczak jest kupowana na stoisku mięsnym i tam na świeżo krojona, to zawsze możemy sprzedawcę poprosić, aby udostępnił nam skład danego produktu. Taka informacja powinna być zawsze przygotowana na życzenie klienta. Im wędlina gotowany kurczak zawiera więcej mięsa, tym lepiej. To zdecydowanie świadczy o jej jakości.

Czy tylko do kanapek?

Świeża grahamka, masło, plaster szynki drobiowej i żółtego sera z dziurami, sałata, ogórek i pomidor to główne składniki pożywnej kanapki. Można jeszcze podnieść jej wartości odżywcze dokładając na przykład kiełki z własnej hodowli lub zioła. Jednak wędlina gotowany kurczak z powodzeniem może również być dodatkiem lub jednym z głównych składników innego dania. Smaczną alternatywą jest sałatka, która z dodatkiem mięsa robi się znacznie pożywniejsza i również można zabrać ją ze sobą do pracy w formie drugiego śniadania
lub lunchu.

Sałatka z wędliną do pudełka

Wędlina gotowany kurczak pokrojona w wąskie paseczki, dwa plastry ananasa pokrojonego w słupki, kukurydza, por pokrojony w półkrążki oraz majonez. Można dodać jeszcze świeży szczypiorek i natkę pietruszki, seler konserwowy lub inne ulubione dodatki oraz przyprawy.