Quinoa to roślina, która wykazuje wyjątkowe właściwości odżywcze, a także ma działanie prozdrowotne. Ryż peruwiański ma działanie antyoksydacyjne, a co za tym idzie, jest w stanie przeciwdziałać nowotworom. Dowiedz się więcej o komosie ryżowej i o jej właściwościach – https://planteon.pl/zdrowa-zywnosc/superfoods/quinoa-biala
Skąd pochodzi quinoa?
Quinoa, znana również jako ryż peruwiański, to roślina, która od wieków jest ceniona przede wszystkim w Ameryce Południowej, skąd pochodzi. To pseudozboże nie jest w rzeczywistości zbożem, jednak posiada bogate w skrobię nasiona, które doskonale sprawdzają się jako pokarm dla człowieka. Komosa ryżowa nazywana jest również „świętym zbożem Inków” lub „złotym ziarnem Inków”, co zawdzięcza swoim odżywczym właściwościom.
Właściwości odżywcze komosy ryżowej?
Ryż peruwiański jest ważnym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i minerałów. Quinoa zawiera także saponiny, które wykazują działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Komosa zawiera także flawonoidy, czyli związki o silnym działaniu antyoksydacyjnym, których pozbawione są tradycyjne zboża.
Na co pomaga quinoa?
Za działanie prozdrowotne komosy odpowiadają przede wszystkim saponiny oraz flawonoidy. Badania naukowców dowodzą, że spożywana regularnie quinoa chroni przed nowotworami, a także ogranicza ich rozwój. Bogate w tłuszcze nienasycone ziarna są również doskonałym sposobem na obniżenie cholesterolu, dzięki czemu zapobiegają one miażdżycy.