Gazowy kociołek warzelny – jak to działa?

kociol-warzelny-gazowy-posredni-system-grzania-model-pm-1-ig500a

Kotły warzelne to urządzenia, które wyróżniają się dużą pojemnością i możliwością przygotowania dużej ilości jedzenia w czasie pojedynczego cyklu gotowania. Bardzo ciekawą odmianą tychże kotłów są urządzenia zasilane gazem. Na czym polega ich wyjątkowość?

Sposób podłączenia

Niewielki kocioł warzelny do gotowania może być podpięty bezpośrednio do butli gazowej, dzięki czemu używanie go daje użytkownikowi pełną niezależność od sieci gazowej. Niestety, większość kotłów to urządzenia o dość dużej pojemności. Niektóre kociołki do przygotowania zupy mogą pomieścić aż 10 – 20 litrów cieczy, co w praktyce znacznie wydłuża czas gotowania i zmusza do „przejścia” na zasilanie sieciowe. W tym celu kocioł wyposażony jest w standardowe przyłącze gazu, za pomocą którego można łatwo i szybko doprowadzić paliwo do paleniska. Oczywiście wszystko jest skonstruowane tak, by zapewnić użytkownikowi (i samemu urządzeniu) maksimum bezpieczeństwa.

Kotły gazowe – wydajne i funkcjonalne

Gazowe kotły warzelne gastronomiczne (zobacz takie: https://gastronet24.pl/12812-kotly-warzelne) odgrywają szczególną rolę. Zasilający je gaz jest ekologiczny i wydajny pod kątem energetycznym. Siła płomienia zależy tylko i wyłącznie od ilości doprowadzonego paliwa. Co więcej, czas rozgrzewania się kotła jest bardzo krótki, gdyż modele te cechują się bardzo wysoką sprawnością. Na korzyść kotłów gazowych przemawia również ich sposób użycia, gdyż są one bardzo proste w obsłudze i funkcjonalne. Kocioł taki można postawić wszędzie, to jest również tam, gdzie nie ma się dostępu do energii elektrycznej. Zwykle kotły gazowe posiadają dwa dodatkowe złącza wodne (ciepłe i zimne), za pomocą których można łatwo i szybko wyczyścić wnętrze urządzenia. System regulacji kotła również jest mocno uproszczony, gdyż w zasadzie składa się z kilku pokręteł.

W gastronomii nieprzypadkowo wykorzystuje się na potęgę gaz. Wysoka efektywność cieplna, łatwość obsługi i bezpieczeństwo to największe korzyści wynikające z korzystania z niego. Dotyczy to nawet tak rozbudowanych urządzeń gastronomicznych jak kotły warzelne.