Porcelana to wyjątkowy materiał, który powinien się znaleźć nie tylko w każdym domu, ale również w każdym wysokiej jakości obiekcie hotelarskim. Obecność zastawy wykonanej w tego materiału w doskonały sposób podkreśla dobrobyt w mieszkaniu, czy też luksus w obiekcie hotelarskim.
Niemniej jednak obecnie na rynku natknąć się można na ogromną ilość porcelany, która reklamowana jest jako produkt najwyższej jakości. W wielu przypadkach mija się to jednak z prawdą. W jaki sposób wybrać wysokiej jakości porcelanę między innymi taką jak porcelana Lubiana?
Wysokiej jakości porcelana – na co zwrócić uwagę?
Tak, jak zostało wspomniane, współcześnie producenci porcelany zaoferować mogą ogromną ilość produktów, które reklamowane są jako zastawa najwyższej jakości. Niestety nie zawsze jest to prawda! Jedną z najważniejszych rzeczy, na którą należy zwrócić szczególną uwagę, jest przejrzystość porcelany. Należy zapamiętać, że dobra zastawa porcelanowa charakteryzuje się wysokim poziomem przejrzystości.
W praktyce oznacza to, że im cieńsza porcelana, tym lepiej!. Dlatego więc wybierając zastawę porcelanową, zawsze należy stawiać na zastawę, która jest tylko cienka, przejrzysta, ale również lekka. Kolejną kluczową kwestią jest odcień. Przede wszystkim należy postawić na zastawy, które posiadają jak najmniej szarości. Odpowiednim Przykładem tego rodzaju porcelany może być wcześniej wspomniana już i zastawa Lubiana. O czym jeszcze warto pamiętać przed kupnem?
Podstawowe rodzaje porcelany
Przed zakupem zastawy warto również dowiedzieć się, jakie rodzaje porcelany zaoferować mogą producenci Aktualnie na rynku odnaleźć można dwa rodzaje porcelany, które charakteryzują się odmiennym składem chemicznym czy też temperaturą wypalania. W pierwszym przypadku mamy do czynienia z tak zwaną porcelaną twardą, której skład odznacza się dużą ilością kwarcu, skalenia oraz kaolinu. Ten rodzaj porcelany ze względu na swoją niepowtarzalną biel oraz prześwity uważany jest za najlepszy.
Porcelana twarda najczęściej wykorzystywana jest do wytwarzania wysokiej jakości zastawy stołowej. Drugim rodzajem jest tak zwana porcelana miękka, która ze względu na mniejszą ilość wcześniej wymienionego skalenia, kwarcu i kaolinu odznacza się nieco gorszymi właściwościami. Z tego powodu najczęściej jest ona wykorzystywana do wytwarzania różnorodnych wyrobów artystycznych czy też gospodarczych.