Pizza to nieodzowny element kuchni włoskiej. Jej smak i bogactwo dodatków sprawiają, że śmiało może rywalizować z popularnymi daniami typu fast food. Chrupiące ciasto to efekt nie tylko odpowiednio dobranych składników, ale też sposobu wypiekania. We Włoszech preferencje bywają różne, jednak wszyscy zgadzają się co do jednego: sukces związany jest z piecem do pizzy.
Dostępne rodzaje – jaki piec wybrać?
Popularność pizzy spowodowała prawdziwy wysyp lokali specjalizujących się w tworzeniu wyłącznie takich dań. Właściciele prześcigają się w pomysłach na reklamę, chwytliwe slogany, czy promocję. Chętnych do założenia pizzerii jest bardzo wielu. Zanim jednak zdecydujemy się na realizację tego pomysłu, warto zorientować się co proponuje nam rynek. Piec do pizzy:
- elektryczny
- gazowy
- jednokomorowy
- dwukomorowy
- piec opalany drewnem
- tunelowe
- przelotowe
- typu basic
Podjęcie decyzji o wyborze pieca do pizzy, może okazać się trudne. Wszystko zależy od budżetu, preferowanej formy podania pizzy, warunków użytkowych i powierzchni lokalu. Mocnym argumentem staje się też ekonomiczność pieca. Warto przeanalizować wszystkie kwestie.
Który piec do pizzerii?
Sporym zainteresowaniem wśród właścicieli pizzerii cieszą się elektryczne piece do pizzy, na przykład takie jak te dostępne na Gastromocni.pl. Dlaczego? Przede wszystkim szybko osiągają wysoką temperaturę, są łatwe w obsłudze i mają konkurencyjną cenę w porównaniu do pieców gazowych, czy opalanych drewnem. W zależności od potrzeb piec do pizzy elektryczny może mieć jedną komorę, dwie lub więcej. Najczęściej jednak wybierane są piece jedno lub dwukomorowe.
Zanim zaczniemy swoją przygodę z pizzerią, warto pamiętać, że piec do pizzy to swoiste serce lokalu. Odpowiedni dobór pieca, będzie więc inwestycją nie tylko w dobrą reputację, ale też końcowy efekt głównego dania.