Moringa oleifera mielona

Niezwykła roślina

Strzeliste, wysokie, 10-metrowe drzewo, określane jako „drzewo długowieczności”. Czym zasłużyło sobie na taki tytuł? Opisywane drzewo, nosi nazwę Moringa i od wielu lat uznawane jest, za wybitny środek spożywczy, lekarski i kosmetyczny. Swoją sławę Moringa zyskała, dzięki swoim zdumiewającym właściwościom. Przede wszystkim wpływa na nasz organizm przeciwzapalnie i dostarcza mu całe bogactwo substancji odżywczych. Mowa tutaj o wielu pierwiastkach takich jak: żelazo, potas, wapń czy nawet cynk, znany z tego, że regenerująco wpływa na strukturę naszych włosów i paznokci. Ponad to zawiera witaminy z grupy A, B, C i E, działające zbawiennie na naszą odporność oraz dużą ilość białka i błonnika, poprawiającego trawienie.

Jak korzystać z dóbr „drzewa długowieczności”?

Eksperci jednogłośnie stwierdzają, że Moringa, wykazuje najlepsze działanie podczas regularnego spożywania. Z tego względu, zalecają wprowadzenie tej rośliny do naszej codziennej diety. Moringa często bywa porównywana w smaku do rzeżuchy, więc może się okazać świetnym dodatkiem do słonych potraw, przyrządzanych na przykład na obiad. Moringa olferia mielona (https://planteon.pl/zdrowa-zywnosc/superfoods/moringa-oleifera-mielona), może być idealnym dodatkiem do sałatek, sosów czy nawet smoothie. Gdy mamy do czynienia ze zmieloną rośliną, łatwo użyć nam jej jako kolejnej przyprawy w kuchni, tym samym wzbogacając naszą dietę o cenną Moringę.

Szybkie smoothie z Moringą

Aby przygotować pożywne i odżywcze smoothie, wystarczy zblendować warzywa takie jak: szpinak, rukola, jarmuż i dosypać do tej mieszanki kilka gramów Moringi. Smacznego, zielonego smoothie.