Porost islandzki jako zioła

Porost islandzki to połączenie glona z grzybem, który znakomicie pomaga stabilizować układ pokarmowy. Zmniejsza zaparcia niestrawność i stany zapalne żołądka. Co ciekawe, ma również właściwości przeciwwymiotne, dlatego może być stosowany również w chorobie lokomocyjnej.

Porost islandzki wykazuje właściwości bakteriostatyczne, co oznacza że pomaga unieszkodliwić, a także usunąć z organizmu bakterie. Ma również działanie nawilżające, osłonowe i powlekające oraz przeciwutleniające i przeciwzapalne. Stosowany jest przy infekcjach gardła, górnych dróg oddechowych i jamy ustnej. Zwiększa również apetyt i wspomaga procesy trawienne. Pomocny jest też w terapii chorób płuc. Przy jego pomocy usuwać można dolegliwości łuszczycowe i zadbać o zęby, które to myte są pastami wzbogaconymi o ten składnik.

Porost islandzki, czasami połączony z witaminą C, obecny jest w aptekach w formie wyciągu, jako składnik wielu rodzajów tabletek do ssania. przeznaczonych do leczenia problemów z gardłem. Można również kupić w sklepie zielarskim islandzki suszony porost i przygotować go do picia na problemy żołądkowe lub do aplikacji na twarz. Wystarczy tylko zalać dwie łyżki suszonych owoców zimną wodą, podgrzać, a następnie gotować jeszcze przez 15 minut. Wlew jest wtedy gotowy do użycia.

Porost może zaszkodzić osobom uczulonym na niego. Ocenia się też, że nie może on być stosowany przez dzieci młodsze niż te, które ukończyły 12 rok życia. Nie jest również wskazany dla kobiet w ciąży i dla tych karmiących piersią.