Porost islandzki to połączenie glona z grzybem, który znakomicie pomaga stabilizować układ pokarmowy. Zmniejsza zaparcia niestrawność i stany zapalne żołądka. Co ciekawe, ma również właściwości przeciwwymiotne, dlatego może być stosowany również w chorobie lokomocyjnej.
Porost islandzki wykazuje właściwości bakteriostatyczne, co oznacza że pomaga unieszkodliwić, a także usunąć z organizmu bakterie. Ma również działanie nawilżające, osłonowe i powlekające oraz przeciwutleniające i przeciwzapalne. Stosowany jest przy infekcjach gardła, górnych dróg oddechowych i jamy ustnej. Zwiększa również apetyt i wspomaga procesy trawienne. Pomocny jest też w terapii chorób płuc. Przy jego pomocy usuwać można dolegliwości łuszczycowe i zadbać o zęby, które to myte są pastami wzbogaconymi o ten składnik.
Porost islandzki, czasami połączony z witaminą C, obecny jest w aptekach w formie wyciągu, jako składnik wielu rodzajów tabletek do ssania. przeznaczonych do leczenia problemów z gardłem. Można również kupić w sklepie zielarskim islandzki suszony porost i przygotować go do picia na problemy żołądkowe lub do aplikacji na twarz. Wystarczy tylko zalać dwie łyżki suszonych owoców zimną wodą, podgrzać, a następnie gotować jeszcze przez 15 minut. Wlew jest wtedy gotowy do użycia.