Sól himalajska gruba jest przyprawą niezbędną w każdej kuchni. Nie tylko znakomicie wydobędzie smak i aromat każdej potrawy, ale jest także produktem o znakomitych właściwościach zdrowotnych i dietetycznych. Jest nierafinowana, stanowi jedno z najlepszych źródeł jodu, a jej ciekawy, różowy kolor czyni z niej przyprawę prawdziwie niebanalną.
Czym sól himalajska różni się od zwykłej soli kuchennej?
Sól himalajska jest powszechnie uznawana za najszlachetniejszy i najczystszy rodzaj soli na Ziemi. Ta niezwykła sól jest wydobywana ręcznie u podnóża Himalajów. W miejscu tym znajdowało się kiedyś morze – tak więc sól himalajska jest w swojej istocie solą morską.
Cechami wyróżniającymi tej niezwykłej soli są krystaliczna struktura, różowa barwa i delikatny smak.
Dlaczego sól himalajska gruboziarnista jest tak dobra dla zdrowia?
– Jest to sól nierafinowana, a więc nieoczyszczana chemicznie,
– Jest bogata w jod – pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i układu nerwowego.
– Zawiera także aż 84 inne pierwiastki w formie śladowej.
– Jej różowy kolor jest całkowicie naturalny!
Ciekawostki na temat soli himalajskiej
– Sól himalajska jest tradycyjnie nazywana „różowym diamentem”,
– W dawnych Indiach mogły z niej korzystać jedynie rodziny królewskie,
– doskonale nadaje się do przygotowania napojów izotonicznych,
– występuje w dwóch wariantach: gruboziarnistej soli himalajskiej i soli himalajskiej drobnej.