Obróbka termiczna to bardzo ważny proces w przygotowywaniu potraw w restauracji. Obok gotowania oraz pieczenia równie popularne jest także smażenie, czyli przetwarzanie jedzenia w wysokiej temperaturze na tłuszczu. Taka obróbka wymaga przede wszystkim użycia specjalnych naczyń, do których wlicza się elektryczna patelnia gastronomiczna. W przeciwieństwie do tych bardziej tradycyjnych patelni domowych, te dla gastronomii różnią się przede wszystkim wielkością oraz poziomem specjalizacji. Zadaniem patelni gastronomicznej jest jak największy proces usprawniania pracy kucharza oraz możliwie jak najszybsze przygotowywanie dużej liczby posiłków. Od czasu oraz tempa pracy zależeć będzie sprawność w przygotowywaniu posiłków, a także obsługi klienta – konsekwencją tego będzie dobra renoma restauracji.
Patelnie do różnych zadań
Smażenie jest procesem, który ma przebieg podobny bez względu na rodzaj przygotowywanego produktu. Może być to naleśnik, kotlet schabowy lub jajecznica – przebieg procesu będzie taki sam. Pomimo tego sprawność oraz szybkość przygotowania każdego z wyżej wymienionych dań może być znacznie większa, dzięki korzystaniu z wyspecjalizowanej patelni. Patelnia do naleśników wymagać będzie niższego brzegu usprawniającego przewracanie smażonych ciast. Do jajecznicy lub sosów dużo bardziej praktyczne będzie naczynie o wyższym brzegu. Do warunków zbiorowego żywienia najlepiej nada się specjalna patelnia gastronomiczna o większej pojemności. Jeżeli prowadzi się własną restaurację, to warto kupić odpowiednie patelnie elektryczne, ponieważ potrawy będą przyrządzane dużo łatwiej i szybciej.
Funkcjonalne oraz trwałe wyposażenie każdej kuchni
Warto kupić elektryczne patelnie od znanych i cenionych producentów, np. sklepu GastroNet24. Dzięki temu będzie można otrzymać gwarancję wysokiej sprawności urządzenia oraz niezawodności. Dodatkowo powinny spełnić wszelkie niezbędne standardy, a przygotowywane przepisy w kuchni zostaną podane w nienagannej formie. Patelnie elektryczne to urządzenia niezbędne w każdej dobrej restauracji.