Czym są zamrażarki szokowe?

Czym są zamrażarki szokowe

Zamrażarka szokowa to nowoczesne urządzenie, które zyskuje uznanie w oczach coraz większej liczby właścicieli lokali gastronomicznych. Pozwala na rozsądne planowanie zamówień i minimalizowanie strat. Wyjaśniamy, czym dokładnie jest tego rodzaju zamrażarka i dlaczego warto w nią zainwestować.

Zamrażarka szokowa – najważniejsze informacje

Rentowność prowadzonego lokalu gastronomicznego jest uzależniona nie tylko od zdolności zatrudnionych tam kucharzy, ale też o odpowiedniej organizacji pracy. Z tego powodu warto stawiać na nowinki techniczne zwiększające efektywność tego typu działalności. Jedną z nich jest tytułowa zamrażarka szokowa umożliwiająca błyskawiczne schłodzenie lub zamrożenie produktów żywnościowych. Takie rozwiązanie skraca czas przygotowywania potraw, co przekłada się na zadowolenie klientów lokalu. Wystarczy odmrozić przechowywany produkty, podgrzać je i danie jest gotowe do podania. Zamrażarki szokowe sprawdzą się zarówno w dużych restauracjach, jak i niewielkich lokalach gastronomicznych. Dają możliwość zamrażania produktów surowych, gotowanych lub grillowanych. Ponadto można je wykorzystać do przechowywania ciężko dostępnych produktów sezonowych. O parametrach technicznych możesz przeczytać pod adresem https://gastronet24.pl/12725-schladzarki-szokowe.

zamrażarka szokowa średnich rozmiarów

Zalety zamrażarek szokowych

Zamrażarka szokowa to innowacyjne urządzenie posiadające wiele zalet. Jedną z nich jest bezpieczeństwo zachodzącego w niej procesu. Klasyczne zamrażanie trwa kilka godzin, podczas których dochodzi do rozwoju bakterii oraz drobnoustrojów. Opisywane rozwiązanie pozwalana na błyskawiczne schłodzenie, co czemu produkty żywnościowe są w pełni bezpieczne. Pozostałe zalety opisywanych urządzeń to między innymi:

  • możliwość rozsądnego planowania zamówień,
  • minimalizowanie strat wynikających z pozbywania się przydatnych resztek,
  • przedłużenie czasu przechowywania produktów żywnościowych, zarówno gotowych, jak i sezonowych w surowej postaci,
  • możliwość bezproblemowego zaserwowania każdego dania znajdującego się w menu lokalu,
  • brak utraty walorów smakowych i jakościowych zamrożonego produktu żywnościowego.