Prowadzenie restauracji czy własnego baru zwykle jest dość dużym wyzwaniem. Nie da się bowiem ukryć, że wymagania klientów lokali gastronomicznych stale rosną, a kucharze uwijają się w pocie czoła, by móc je wszystkie spełnić. Jednocześnie kluczem do sukcesywnego prowadzenia restauracji jest nic innego jak zadbanie o odpowiednie wyposażenie. Jednym z nich są oczywiście szafy chłodnicze, które pomagają utrzymać dania w odpowiedniej, niskiej temperaturze. Jednak jak wybrać najlepsze szafy chłodnicze do swojego lokalu?
Szafy chłodnicze i ich rozmiar
Szafy chłodnicze idealnie nadają się np. do przechowywania sałatek czy owoców, gdyż odpowiednio niska temperatura pomoże im zachować świeżość i soczystość na długi czas. Jednocześnie podczas wyboru szafy chłodniej do gastronomii przede wszystkim trzeba pod uwagę wziąć jej rozmiar. Warto szczególnie uwzględnić następujące kwestie:
- czy dopasowane szafy chłodnicze nie zaburzą funkcjonalności kuchni?
- czy szafy chłodnicze dopasują się pod względem szerokości do miejsca, w którym mają one stanąć?
- czy jeśli wybierzemy model szafy chłodniczej z dodatkowymi drzwiami, to będziemy mogli je bez problemu otworzyć?
Dzięki idealnemu dopasowaniu pod względem rozmiaru, szafy chłodnicze nie zaburzą funkcjonalności kuchni, a jednocześnie my, będziemy mogli wykorzystać ich pełny potencjał i możliwości.
Szafy chłodnicze i energooszczędność
Podczas wyboru szafy chłodniczej do lokalu gastronomicznego koniecznie musimy wziąć pod uwagę to, że będą to urządzenie podłączone do prądu w sposób stały. Oznacza to, że jeśli nie zdecydujemy się na szafy chłodnicze o wysokiej klasie energetycznej, to jej koszty eksploatacyjne mogą się nam mocno dać we znaki. Zwróćmy więc uwagę na to, jaka moc szafy chłodniczej będzie nam potrzebna- jest to zależne od ilości składowanych w niej produktów spożywczych. Następnie uwzględnijmy, czy dana szafa chłodnicza może pochwalić się oznaczeniem o energooszczędności. W ten sposób uchronimy się przed zbyt wysokimi rachunkami.